Підвищення ефективності імпульсно-доплерівських РЛС в умовах інтенсивної радіопротидії - Залевський, О. П. (My University, 2012)
У результаті проведених дисертаційних досліджень вирішене актуальне науковопрактичне завдання підвищення завадозахищеності імпульсно-доплерівських РЛС при впливі на них комбінованих завад в умовах інтерференції завадових сигналів та активних завад з високою енергетикою, що досягається шляхом використання запропонованих способів та алгоритмів структурної та параметричної адаптації системи завадозахисту РЛС. Розглянуто два способи побудови системи завадозахисту: просторово (поляризаційно)-часовий та часово-просторовий (поляризаційний). Проведено порівняльний аналіз їх ефективності роботи при впливі комбінованих завад та інтерференції завадових сигналів. Для підвищення ефективності роботи штатної системи завадозахисту РЛС 36Д6 запропонована схема структурної адаптації системи завадозахисту до завадового оточення. З метою розширення динамічного діапазону роботи системи завадозахисту запропонована схема параметричної адаптації просторового(поляризаційного) фільтра. Проведено експериментальну оцінку показників ефективності роботи синтезованої системи завадозахисту та “штатної” системи РЛС 36Д6. Показано, що виграш у ефективності синтезованої системи завадозахисту перед “штатною” у режимі її міжпачкової адаптації при значному перевищенні активної складової над пасивною досягає 5 дБ, при перевищенні пасивної над активною складовою комбінованої завади виграш досягає 15 дБ. При цьому у синтезованій системі завадозахисту значно розширено динамічний діапазон відносно РЛС 36Д6, що забезпечує її роботу в умовах інтенсивної радіопротидії. As a result of performed thesis investigations the urgent theoretical and practical problem has been solved as to increasing the pulsed Doppler radars anti-jamming immunity under effect of combined interference at them in conditions of noise signals and active jamming interference with high energy properties, what is achieved by means of using the proposed methods and algorithms of the structural and parametric adaptation of the radar anti-jamming systems. We consider two ways of constructing a jamming protection system: a spatial (polarization)-time one and a time-spatial (polarization) one. A comparative analysis of their operation efficiency has been done under complex jamming conditions and subject to interference of jamming signals. To increase the efficiency of the standard jamming protection system of radar 36D6 we propose a method of its structural adaptation. The new structure depends on jamming conditions. With the aim to increase a dynamic range of the jamming protection system operation was proposed a circuit of parametric adaptation of the spatial (polarization)-time filter. The experimental evaluation of values of the operation efficiency of the synthesized anti-jamming system and the standard system of radar 36D6 has been done. It is shown that advantage in effective operation of the synthesized circuit is 5dB in comparison with standard radar 36D6 in the mode of its batch-to-batch adaptation at significant excess of an active component over a passive one while at significant excess of a passive component over an active one it is 15dB. It was also shown that the dynamic range of the synthesized circuit was wider than the radar 36D6 operation range what provides for its operation under conditions of intense radio countermeasures.
Keywords: комбінована завада; ефективність системи авадозахисту; динамічний діапазон; nonlinearity; dynamic range