Аналіз міжнародних рейтингів України в контексті забезпечення економічної безпеки - Полозова, Т. В.; Колупаєва, І. В. (Видавничий дім «Гельветика», 2022)
Для аналізу рейтингових позицій України в контексті забезпечення економічної безпеки використано дослідницьку панель, що містить загальні та специфічні міжнародні рейтинги та індекси. Побудовано матрицю відповідності міжнародних рейтингів та індексів функціональним складовим економічної безпеки України. Проведено ретроспективний аналіз позиціонування України в міжнародних рейтингах (ICT Development Index, Global Cybersecurity Index, Speedtest Global Index, ND-GAIN Country Index, International Property Rights Index, Fragile States Index, PowerIndex). Розглянуто методичне забезпечення розрахунку зазначених індексів. Результати проведеного аналізу свідчать про те, що більшість з розглянутих специфічних індексів незалежних рейтингових агентств, мають позитивну динаміку. Наведено динаміку інтегрального індексу економічної безпеки України за 2010–2022 рр.
DOI: https://doi.org/10.32782/mer.2022.95-96.16 URL: http://www.mer-journal.sumy.ua/index.php/journal/article/view/86 URL: http://www.mer-journal.sumy.ua/index.php/journal/article/view/86/80
Keywords: міжнародний рейтинг; економічна безпека