Дослідження спектрів ІЧ-випромінювання інжекційних напівпровідникових лазерів з багатошаровою наноструктурою - Сахарова, Г. С. (My University, 2022)
Об’єктом дослідження є активна область інжекційного напівпровідникового лазеру у вигляді п′ятишарової надгратки на основі періодичної гетероструктури GaAs/AlxGa1-xAs. Метою даної атестаційної роботи є дослідження виникнення окремих ліній спектру випромінювання багатошарової надгратки, як у стаціонарному стані, так і під впливом зовнішнього, сталого у часі просторово симетричного електричного поля. Метод дослідження – квантово-механічне моделювання руху носіїв у багатошарових надгратках. У роботі досліджено механізми виникнення енергетичних мінізон у багатошарових надгратках, оптичні переходи і оптичне підсилення у багатошарових квантових розмірних структурах.
Keywords: НАНОСТРУКТУРА, НАДГРАТКА, ГУСТИНА ЕЛЕКТРОННИХ СТАНІВ, ЕНЕРЕГТИЧНА ЗОНА, ГЕТЕРОСТРУКТУРА, ОПТИЧНЕ ПІДСИЛЕННЯ, ТУНЕЛЮВАННЯ, РОЗДІЛЮВАЛЬНИЙ БАР′ЄР, ДОВЖИНА ХВИЛІ, СПЕКТР ВИПРОМІНЮВАННЯ