Обробка цифрових зображень з використанням типової форми об'єктів - Хламов, С. В.; Трунова, Т. О. (ТОВ «Друкарня Мадрид», 2025)
У дослідженні розглянуто методи обробки цифрових зображень з використанням неаналітичних моделей типової форми зображень об’єктів. Основну увагу приділено астрономічним зображенням, де типова форма застосовується для виявлення та аналізу протяжних змазаних об’єктів. Розроблено адаптивні математичні моделі, алгоритми їх застосування та проведено експериментальну верифікацію на матеріалах з кількох телескопів. Оцінено ефективність підходу за критеріями точності відтворення яскравості пікселів. Запропоновані методи інтегровано в автоматизовану систему CoLiTec. Робота має прикладне значення для астрономії, біомедицини та інших галузей обробки зображень.
Keywords: астрономічне зображення; змазаний об’єкт