Націоналізм як соціокультурний феномен у сучасному світі - Чорна, Н. В. (ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2014)
Розглядаються особливості націоналізму як соціокультурного феномену. Стверджується, що інтерес до своєрідності етнічних культур і національно-культурної спадщини збільшується під впливом глобалізації та універсалізації сучасного світу. Особлива увага приділяється особливостям етнонаціоналізму, його історії виникнення та проявам у різних формах, у тому числі й в Україні. Стверджується, що націоналізм – це багатофакторне явище, яке загострюється в період духовної кризи нації.
Keywords: націоналізм; євронаціоналізм; етнонаціоналізм; національні рухи