Екологічний моніторинг ландшафтних ділянок з використанням регуляризованих штучних нейронних мереж - Удовенко, С. Г.; Чала, Л. Е.; Гриньова, О. Є.; Яричкіна, Т. С. (ХНУРЭ, 2020)
Розглядається задача розпізнавання та аналізу картографічних зображень ландшафтних об’єктів з метою локалізації районів забруднення, моніторингу змін контурів окремих ділянок зображень під впливом природних і антропогенних факторів. Пропонується архітектура глибокої нейронної мережі, що використовує техніку регуляризації штучних нейронних мереж для запобігання її перенавчання. Наводяться результати побудови, навчання та застосування згорткової нейронної мережі з процедурою виключення Dropout для завдань еко логічного ландшафтного моніторингу. Визначено перспективи використання запропонованого підходу для розпізнавання зображень проблемних ландшафтних ділянок
Keywords: екологічний моніторинг; розпізнавання ландшафтних зображень; згорткова нейронна мережа; метод виключення