Feasibility analysis of implant movement along arc trajectory under non-contact control in magnetic stereotaxic system - Jiao Hunkun; Avrunin, O. (ХНУРЕ, 2023)
У статті подано безконтактне керування магнітними імплантами способом зміни зовнішнього магнітного поля в магнітній стереотаксичній системі та проаналізовано можливість їх переміщення по дуговій траєкторії. За допомогою програмного забезпечення COMSOL змодельовано процес переміщення мініатюрного магнітного імпланта по дуговій траєкторії, досліджено зміну траєкторії мікромагнітного імпланта після зміни зовнішнього магнітного поля, визначено взаємне розташування великих постійних магнітів та проведено механічний аналіз переміщення мініатюрного магнітного імпланта по дуговій траєкторії. У цьому експерименті ми фіксуємо великий постійний магніт, рухаємо лише другий постійний магніт, спочатку спостерігаємо процес руху малих постійних магнітів по прямій траєкторії, визначаємо положення магнітного поля великого постійного магніту, коли він контактує з малим постійним магнітом, а потім аналізуємо силу малого постійного магніту за допомогою модуля розрахунку сили та встановлюємо відносне положення між двома великими постійними магнітами, порівнюючи x F та F y , і коли малий постійний магніт почне рухатись по дуговій траєкторії. Далі, згідно з попередніми результатами, ми переміщуємо два сусідні великі постійні магніти одночасно з певним інтервалом, записуємо траєкторію руху малого магніту, і, нарешті, за допомогою модуля розрахунку сил програмного забезпечення COMSOL здійснюємо силовий аналіз руху малих постійних магнітів по дугових траєкторіях. Результати проведеного експерименту будуть використані для визначення взаємного розташування двох великих постійних магнітів, розташованих поруч під час дослідження, для з’ясування того, за яких умов малі постійні магніти будуть рухатися по дуговій траєкторії. Метою цього експерименту є забезпечення теоретичної та інформаційної підтримки для подальших практичних досліджень магнітної стереотаксичної системи, коли всі параметри в програмному забезпеченні COMSOL отримані на основі фактичних показників вимірювань для підвищення вірогідності результатів симуляції.
Keywords: здоров'я людини; магнітне поле; програмне забезпечення COMSOL; постійні магніти