Особливості функціональної діагностики стану верхніх дихальних шляхів у спортсменів - Носова, Я. В.; Присіч, О. Ю.; Аврунін, О. Г. (НТУ "ХПІ", 2021)
Порушення носового дихання найчастіше виявляються під час фізичних вправ – у форсованому режимі дихання. При цьому спортсмен переходить на режим дихання ротом. Тому, доцільним є визначення моменту часу та відповідної пневматичної потужності дихання, при яких для подальшого виконанні фізичних вправ спортсмен переходить на ротове дихання. Для цього необхідно використовувати методи задньої активної риноманометрії та досліджувати режим повітряного потоку в носовій порожнині в динаміці під час інтенсивного вдиху, що забезпечує максимальну подачу кисню в легені.
Keywords: ротове дихання; носове дихання; кисень; потужність дихання; фізичні вправи