Фінансовий моніторинг сектору бухгалтерських послуг за міжнародними стандартами: новий виклик для професії бухгалтера - Внукова, Н. М.; Остапчук, С. (My University, 2023)
Зростання ризиків фінансування тероризму в умовах воєнного стану обумовлює необхідність посилення фінансового моніторингу. До числа спеціально визначених суб’єктів здійснення первинного фінансового моніторингу належать бухгалтери, суб’єкти господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку, та їх споріднені суб’єкти аудиторської діяльності. Визначення рівня ризиковості фінансових операцій є важливою функцією бухгалтера, а тому вимагає заходів, спрямованих на підвищення загальної і спеціальної компетентності фахівців з бухгалтерського обліку у сфері фінансового моніторингу. Метою статті є визначення підходів і напрямів нормативно-методичного забезпечення фінансового моніторингу бухгалтерів як спеціально визначених суб’єктів відповідно до міжнародних стандартів. Проаналізовано вимоги міжнародних стандартів FATF та національну систему регулювання спеціально визначених професій щодо виконання вимог фінансового моніторингу. Особливу увагу приділено дослідженню ризико орієнтованого підходу в системі фінансового моніторингу. Здійснено порівняння результатів секторальних оцінок ризиків щодо використання СПФМ з метою відмивання коштів за Національними оцінками ризиків. Оцінено динаміку кількості фізичних осіб-підприємців, які надають послуги з бухгалтерського обліку, та стоять на обліку в ДСФМУ. За допомогою пошукового інструментарію Google Trends оцінено результати національних оцінок ризиків та рівень зацікавленості фінансовим моніторингом, що здійснюють бухгалтери, в різних країнах світу. Подано приклад матриці ризиків комбінацій клієнт-бухгалтерська послуга, яка може бути розроблена на основі аналізу ризиків досвіду і діяльності окремого бухгалтера. Відзначено, що існуюча дилема вибору бухгалтерів між інтересами клієнта та вимогами фінансового моніторингу дотична до питання професійного судження фахівців з бухгалтерського обліку та їх підвищеної функціональної відповідальності в межах чинного законодавства і міжнародних стандартів
Keywords: професійна діяльність, функції бухгалтера, професійне судження бухгалтера, фінансовий моніторинг, бухгалтерська послуга, міжнародні стандарти, ризико-орієнтований підхід, національна оцінка ризиків, підвищення кваліфікації бухгалтера