Особливості оцінки біологічних ефектів впливу електромагнітного випромінювання за умов зниженої температури (експеримент) - Літовченко, О. Л.; Перова, І. Г. (Український журнал медицини, біології та спорту, 2021)
У цій роботі досліджуються біологічні ефекти сполученого впливу електромагнітного випромі нювання та зниженої температури в експерименті на лабораторних тваринах (щури-самці). Було ви значено фізіологічні показники, біохімічні, зокре ма стан процесів пероксидації, антиоксидантного захисту, ліпідного і вуглеводного обмінів, статус мікроелементів та імунологічної реактивності за показниками клітинної та гуморальної ланок. Ав тори запропонували математичний підхід на базі штучного інтелекту (Fuzzy-c-means) для встанов лення інтенсивності впливу електромагнітного ви промінювання та зниженої температури за умов сполученого впливу даних факторів та встановити найбільш інформаційні показники за допомогою факторного аналізу (метод головних компонент).
Keywords: електромагнітне випромінювання; знижена температура; редокс-гомеостаз; ліпідний обмін; імунологічний стан; мінеральний обмін; щури; Fuzzy-c-means