QA-фреймворк для продуктів, основаних на штучному інтелекті - Куренков, В. С. (My University, 2025)
Мета роботи – аналіз існуючих підходів до тестування ШІ-продуктів, розробка інтегрованого QA-фреймворку, адаптованого для верифікації ШІ систем, створення його концептуальної архітектури та експериментальна верифікація ключових компонентів через реалізацію прототипів. Методи дослідження – системний аналіз наукових джерел та міжнародних стандартів якості програмного забезпечення, компаративний аналіз архітектур ШІ-систем та наявних QA-інструментів, структурне моделювання компонентів фреймворку, експериментальна верифікація прототипів на репрезентативних моделях. Досліджено обмеження традиційних QA-методів для ШІ-систем та розроблено інтегрований фреймворк з чотирма рівнями верифікації. Експериментальна верифікація прототипів підтвердила переваги підходу та встановила кореляцію якості даних із стійкістю моделей. Результати можуть використовуватися для розробки промислових QA-інструментів, стандартизації процесів тестування ШІ та підвищення довіри до ШІ технологій у критичних галузях
Keywords: валідація моделей; етична сертифікація; контроль якості; стандартизація тестування; тестування ШІ; QA фреймворк