Експериментальні дослідження характеристик випромінювача резонансного лідару з однопроходовим підсилювачем - Зарудний, О. А. (ХНУРЕ, 2024)
Наведено результати експериментальних досліджень енергетичних та просторових характеристик переда вача лідару, побудованого за схемою генератор-підсилювач на органічному барвнику з ламповим накачуванням. Вибір однопроходового підсилювача біжучої хвилі, що використовувався в експериментах, був обумовлений зберіганням спектральної чистоти випромінювання. При побудові випромінювача лідара за схемою генера тор-підсилювач в умовах постійної щільності накачування виникає проблема вибору співвідношення між протяжністю активного елемента генератора і протяжністю активного середовища підсилювача біжучої хвилі, яка б забезпечувала максимальний ККД всього випромінювача. Основне завдання роботи - експериментальна перевірка результатів теоретичних досліджень вузькосмугового випромінювача резонансного лідару з метою визначення факторів, що впливають на вибір співвідношень довжин активних елементів генератора та підсилю вача на основі органічного барвника родамін 6Ж з ламповим накачуванням при обмеженій їх сумарній протяж ності. Як основний критерій оцінки ефективності системи генератор-підсилювач використовувалася величина ефективної випромінюваної енергії. Результати експериментів підтверджують теоретичні висновки про те, що існують оптимальні співвідно шення довжин генератора і підсилювача, при яких ефективна енергія випромінювання є максимальною. Гранична довжина підсилювача та енергія випромінювача, побудованого за схемою генератор-підсилювач обмежуються за рахунок зростання інтенсивності випромінювання, що посилюється уздовж активного елементу, а також збільшення інтенсивності посиленого шуму
Keywords: лідар; лампа-спалах; резонатор; накачка