Managing an Organization on the Verge of New Dangers to Employees’ Gender Safety - Гладкий, В. В. (Київський університет ім. Бориса Грінченка, 2022)
У доповіді звертається увагу на фактори, які сьогодні можуть шкодити забезпеченню гендерної безпеки працівників. Зазначається, що в умовах множини кризових явищ (які мають місце в світі й в Україні зокрема) роботодавці все частіше будуть мотивовані бажанням зменшення витрат на забезпечення соціального захисту своїх працівників, а відтак можуть під впливом гендерних стереотипів зосереджуватися на потребі найму та утриманні фахівців у власній організації, які характеризуються меншим обсягом соціальних гарантій. У зв’язку із цим роботодавці можуть бути більш сприйнятливими до гендерних та інших дискримінаційних стереотипних переконань (зокрема, щодо людей з інвалідністю та людей передпенсійного віку). Зазначається, що такий підхід шкодить економічній та соціальній стабільності суспільства, а також не сприяє розвитку компанії. Сьогодні організаціям вкрай необхідно впроваджувати стратегії управління, які утримають їх від потрапляння до категорії «соціально безвідповідальних роботодавців», що переважно є результатом поточних процесів десоціалізації на ринку праці. Крім того, в даний момент надзвичайно важливо включити в стратегії управління організаціями всі можливості залучення працездатних осіб, чия робота (незалежно від статі) може бути корисною для виживання організації в ці складні часи.
Управління організацією на порозі нових небезпек для гендерної безпеки працівників
Hladky V. V. Managing an Organization on the Verge of New Dangers to Employees’ Gender Safety. Перспективи розвитку управлінських систем у соціальній та економічній сферах України: теорія і практика: матеріали VI Всеукр. наук.-практ. інт.-конф. (м. Київ, 22 листопада 2022 р.) Київ: Київськ. ун-т ім. Б. Грінченка, 2022. P. 111–114.
Keywords: Employees’ Gender Safety; gender equality; stereotypes; field of labor and employment; discriminatory stereotypical beliefs; labor market