Математична модель та метод метрологічної атестації параметрів траєкторії повітряних об’єктів - Шабанов, І. В. (My University, 2021)
Об’єкт дослідження – процес оцінювання статистичних властивостей параметрів стану повітряного об’єкта на основі статистичних властивостей прямих та непрямих вимірювань параметрів траєкторії повітряного об’єкта. Предмет дослідження – математична модель та метод метрологічної атестації параметрів траєкторії повітряних об’єктів. Методи дослідження – метод статистичної лінеарізації нелінійних функція випадкових аргументів, методи перетворення координат, методи статистичного моделювання. Метрологічна атестація параметрів траєкторії повітряних об’єктів – це метод оцінювання статистичних властивостей параметрів траєкторії (залежних змінних) від статистичних властивостей прямих та непрямих вимірювань (незалежних змінних). В роботі розглянута та проаналізована модель траєкторії руху повітряного об’єкта в місцевій сферичній системі координат та метод метрологічної атестації параметрів траєкторії повітряних об’єктів в декартовій системі координат. Розроблений метод дозволяє оцінити статистичні властивості (математичне очікування та дисперсія) просторових координат повітряного об’єкта в декартовій системі координат для кожного моменту часу в залежності від статистичних властивостей непрямих вимірювань кутів горизонтування платформи оптико-електронної станції (x , z , y ) та параметрів траєкторії повітряного об’єкта в сферичній системі координат ( , , ) t t t   D , t 1,T
Keywords: прямокутна система координат; метрологічна атестація; траєкторія повітряних об’єктів