Ціна перемоги: внесок українців у розгром нацистів - Павленко, М. Ю.; Сергієва, А. В. (ХНУРЕ, 2019)
Україна опинилася в епіцентрі війни вже у вересні 1939 року. Протягом Другої світової війни бойові дії двічі прокотилися усією територією нашої держави. Наслідком зіткнення двох сторін конфлікту зі своїми інтересами стали небачені жертви серед військових, повне зруйнування всієї інфраструктури країни, масовий голод, епідемії та незчисленна кількість смертей цивільного населення.