Основи економічних і правових аспектів у працях вчених Стародавньої Греції і Стародавнього Риму - Курденко, О. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Найбільш ранні праці, які торкалися проблеми підприємництва, дійшли до нас із Стародавньої Греції. Одним з перших прагматично підійшов до підприємництва Ксенофонт (430-355 рр. до н.е.), котрий в своєму діалозі «Ойкономія» («про домашнє господарство» або на мові автора oiconomia, звідси назва сучасної науки «економіка») розглянув раціональне приватне рабовласницьке господарство. Ксенофонт звернув увагу на таку мету підприємницької діяльності, як підвищення вартості майна: ціна землі зростає, якщо за нею доглядати. Такий підхід неявно мав на увазі ставлення до земельної власності як до капіталу.
Keywords: економіка; право; підприємництво