Роль штучного інтелекту у віртуальних симуляціях для автономного управління дронами - Головчанський, М. О. (ХНУРЕ, 2025)
У статті розглядається роль штучного інтелекту у віртуальних симуляціях для розробки систем автономного управління дронами. Проаналізовано основні технологічні компоненти, що забезпечують автономну навігацію та подолання перешкод, включаючи комплексні системи датчиків, алгоритми комп'ютерного зору та методи машинного навчання. Описано структуру системи автономного управління на основі когнітивного циклу сприйняття, осмислення та дії. Розглянуто можливості застосування штучного інтелекту для розпізнавання об'єктів, проведення розвідувальних операцій та забезпечення безпеки польотів. Проведено порівняльний аналіз сучасних симуляційних платформ для моделювання та тестування автономних дронів, визначено їх особливості та сфери застосування. Показано значення віртуальних симуляцій для прискорення розробки та зниження вартості створення надійних систем автономного керування. The article examines the role of artificial intelligence in virtual simulations for the development of autonomous drone control systems. It analyzes the main technological components that enable autonomous navigation and obstacle avoidance, including complex sensor systems, computer vision algorithms, and machine learning methods. The structure of an autonomous control system based on the cognitive cycle of perception, comprehension, and action is described. The possibilities of using artificial intelligence for object recognition, conducting reconnaissance operations, and ensuring flight safety are considered. A comparative analysis of modern simulation platforms for modeling and testing autonomous drones is conducted, highlighting their features and areas of application. The significance of virtual simulations for accelerating development and reducing the cost of creating reliable autonomous control systems is demonstrated.
The role of artificial intelligence in virtual simulations for autonomous drone control
Keywords: автономний дрон; віртуальна симуляція; симуляційне середовище; управління дронами; autonomous drones; virtual simulations