До проблеми визначення поняття «суб’єкт права соціального забезпечення» - Яковлєва, Г. О. (Право, 2017)
У статті узагальнено наукові підходи до визначення поняття «суб’єкт права соціального забезпечення». Уточнюється сутність суб’єктів права соціального забезпечення, з’ясовуються особливості правосуб’єктності суб’єктів права соціального забезпечення. Наголошується на тому, що правове становище суб’єктів права соціального забезпечення визначається з урахуванням положень Конституції, міжнародних договорів, інших актів законодавства про соціальне забезпечення України, а також нормативних рішень всеукраїнських, місцевих референдумів, актів соціального партнерства, локальних нормативних актів, рішень уповноважених судових органів. Крім того, акцентовано увагу, що на сьогодні немає єдиного підходу до визначення поняття суб’єктів права соціального забезпечення як серед вчених, так і в нормативно-правових актах, оскільки на сьогодні відсутній кодифікований нормативно-правовий акт, який би визначав принципи, поняття та суб’єктний склад права соціального забезпечення. // The article summarizes scientific approaches to the definition of "subject of social security law". The essence of the subjects of social security law is clarified, the peculiarities of the legal entity of the subjects of social security are determined. It is emphasized that the legal status of subjects of social security law is determined taking into account the provisions of the Constitution, international treaties, and other acts of social security legislation, as well as normative decisions of all-Ukrainian, local referendums, acts of social partnership, local regulations, decisions of the authorized judicial laws organs. In addition, it is emphasized that today there is no single approach to defining the notion of subjects of social security law both among scientists and regulatory acts, since today there is no codified legal act that would identify the principles, the concept, and the subject of social security rights.
Keywords: суб’єкт; право соціального забезпечення; уб’єкт права соціального забезпечення; правосуб’єктність; subject; social security right; subject of social security law; legal personality