Дослідження роботи каналів зв'язку сантиметрового діапазону у різних умовах - Максименко, М. А. (My University, 2022)
Мета роботи – розрахунок загасання радіохвиль сантиметрового діапазону у різних видах опадів, побудова антен 3 ГГц, отримання її характеристик та діаграми спрямованості. У другому розділі розглянуто загальну характеристику розрахунку напруги поля, загальні відомості про види передаваємої інформації, оцінка кількості передаваємої інформації, зв'язок параметрів сигналу та атмосферного каналу, основні засоби підвищення надійності передачі інформації У третьому розділі розглянуто поглинання радіоволн газами атмосфери, дисперсія діелектричної проникності, послаблення, яке вносить дощ, послаблення у тумані, вплив запиленості У четвертому розділі представлена узагальнена структурна схема лінії радіозв'язку, загальні вимоги до антени та фідера, амплітудні характеристики та діаграми спрямованості. У п’ятому розділі було зроблено розрахунок та аналіз антен у програмі MMANA, отримані результати розрахунків та діаграм спрямованості антен V-dipole та Fractal dipole.
Keywords: сантиметровий діапазон; довжина хвилі; антена