Технологія лазерного очищення сталевих конструкцій - Афанасьєва, О. В.; Лалазарова, Н. О. (ХНАДУ, 2020)
Робота присвячена лазерному очищенню сталевих конструкцій від окисних плівок, продуктів корозії, окалини та інших забруднень для отримання необхідної якості поверхні та проведення подальших технологічних операцій. Під дією лазерного випромінювання на окисненій поверхні відбуваються реакції відновлення оксидів та випаровування лако-фарбових забруднень. Розроблені рекомендації з використання імпульсно-періодичного СО2-лазера для очищення від іржі та технологічних забруднень сталевих конструкцій у так званих польових умовах.
Keywords: лазерне очищення; іржа; окалина; абляція; випаровування; шорсткість; теплопровідність