Акустичний метод вимірювання турбулентного стану атмосферного прикордонного шару - Шаповалов, С. В.; Сідоров, Г. І.; Шейко, С. О. (ХНУРЭ, 2018)
В статті запропонована і теоретично обґрунтована модель розсіювання акустичних хвиль на турбулентних неоднорідностях атмосферного прикордонного шару. Наведені вимоги до апаратури для експериментальних досліджень і виконано аналіз експериментальних даних, отриманих відповідаючим цим вимогам акустичним локатором ХНУРЕ. Експериментально доведено адекватність теоретичної моделі розсіювання акустичних хвиль на турбулентних неднорідностях і можливість класифікації стану турбулентності за результатами вимірювань обвідної ехо-сигналів.
Acoustic method for measuring the turbulent state of the atmospheric boundary layer
В статті запропонована і теоретично обґрунтована модель розсіювання акустичних хвиль на турбулентних неоднорідностях атмосферного прикордонного шару. Наведені вимоги до апаратури для експериментальних досліджень і виконано аналіз експериментальних даних, отриманих відповідаючим цим вимогам акустичним локатором ХНУРЕ. Експериментально доведено адекватність теоретичної моделі розсіювання акустичних хвиль на турбулентних неднорідностях і можливість класифікації стану турбулентності за результатами вимірювань обвідної ехо-сигналів.
Keywords: Турбулентность атмосферы; Акустические волны; Акустический локатор (содар); Пограничный слой атмосферы