Розробка та дослідження енергозберігаючої системи очищення технологічних вод від феромагнітних домішок та її автоматизація - Сафоник, А. П.; Лакус, О. П.; Грицюк, І. М. (ХНУРЭ, 2020)
Побудовано математичну модель процесу очищення технологічних вод. Розроблено структурну схему зв’язків параметрів процесу вилучення феромагнітних домішок, що дало змогу знайти перехідні характеристики, провести комп’ютерний експеримент та в подальшому визначити основні конструктивні параметри процесу. Проведено дослідження відповідного процесу з використанням знайдених передаточних функцій об’єкта по каналах керування. Розроблено П-регулятор для енергоефективного керування концентрацією забруднення на виході з системи очищення. На основі експериментальних даних та розроблених перехідних характеристиках показано, що економія електроенергії з використанням запропонованого регулятора становить як мінімум 15%.
Keywords: автоматизоване керування, магнітна очистка, технологічні води, перехідна характеристика, п-регулятор, енергоефективність; магнітна очистка; технологічні води; перехідна характеристика; п-регулятор; енергоефективність