Венчурний капітал як основе джерело інвестицій малих та середніх інноваційних підприємств - Жорнокуй, Ю. М. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2020)
Наукова робота присвячена дослідженню проблем залучення венчурних інвестицій в діяльність малих та середніх інноваційних підприємств. Аналіз сучасного стану розвитку венчурного інвестування малих та середніх підприємств в Україні та країнах ЄС дозволив зазначити, що в Україні венчурні фонди не характеризуються як ризикові, оскільки вкладають свої кошти у «перевірені» об’єкти (активи). Фактично, їх діяльність не відповідає сутності, яка вкладається у зміст розуміння ризикової інноваційної діяльності, пов’язаної з розробкою та впровадженням нових технологій. Тобто переважна частина венчурних фондів в Україні зовсім не пов’язана із фінансуванням інноваційної діяльності, а зосереджує активність у секторі будівництва й операцій з нерухомістю. // The scientific paper is focused on studying the problems of attracting venture investments into the activities of small and medium-sized innovative enterprises. Analysis of the current state of the development of venture investment of small and medium-sized enterprises in Ukraine and the EU countries allowed us to note that venture funds in Ukraine are not characterized as risky, since they invest in «tried and tested» objects (assets). In fact, their activities do not correspond to the essence that is embedded in the content for understanding the risky innovation activities associated with the development and implementation of new technologies. Thus, the vast majority of venture funds in Ukraine is not related to the financing of innovations, but focus the activities on the construction sector and real estate operations.
Keywords: венчурний капітал; венчурне інвестування; інвестор; венчурний фонд; стартап; venture capital; venture investment; an investor; venture fund; start-up