Методи забезпечення самовідновлення програмного забезпечення хмарних інформаційних систем - Галушка, О. І. (My University, 2025)
Робота присвячена дослідженню методів забезпечення відмовостійкості та самовідновлення у хмарних інформаційних системах. У дослідженні проведено систематизацію підходів до fault-tolerance у хмарному середовищі, таких як реактивні, проактивні та стійкі методи, зокрема з використанням машинного навчання та штучного інтелекту. Особливу увагу приділено адаптивному підходу, що поєднує історичні дані про відмови фізичних машин, класифікацію ризиків за допомогою алгоритму KNN і прийняття рішень з використанням нечіткої логіки. Запропонована система FTMSFIS дозволяє динамічно вибирати між реплікацією та контрольними точками на основі таких параметрів, як ризик відмови, доступність ресурсів та пріоритет задачі. Ефективність запропонованого підходу підтверджено експериментальним моделюванням, що продемонструвало зростання кількості успішних відновлень у порівнянні з традиційними підходами. Робота містить опис реалізації в MATLAB, оцінку метрик (відновлюваність, споживання ресурсів), а також враховує питання безпеки та автоматизації процесів самовідновлення.
Methods for Ensuring Self-Recovery of Cloud Information Systems Software
Keywords: хмарні обчислення; самовідновлення; реплікація; контрольна точка