Розроблення автоматичного контролю замикання дверей із застосуванням IoT-технологій - Момот, В. О. (My University, 2025)
Об’єкт розробки – процес створення інформаційно-керуючої системи забезпечення фізичної безпеки приміщень, що працює на основі безконтактного дистанційного управління пристроями замикання. Предмет розробки – Апаратне та програмне забезпечення частинисистеми замикання дверей на основі мікроконтролера ESP8622 з використанням мобільного додатку, Wi-Fi / Bluetooth зв’язку татехнологійІнтернету речей. Мета роботи – розроблення автоматизованої системиконтролюзамикання дверей на базі IoT-технологій. Система повинна керуватись за допомогою мобільного додатку через Wi-Fi, підтримувати авторизацію користувачів та дистанційне управління в реальному часі без фізичної моделі з реалізацією симуляції у середовищі Wokwi. У першому розділі виконано аналітичний огляд сучасних рішень у сфері інтелектуальних систем контролю доступу. Проаналізовано існуючі типи електронних замків, їх принципи роботи, а також ключові елементи побудовиподібних систем на базі IoT. Розкрито, як саме реалізуються системи з віддаленим керуванням та які протоколи й мови програмування найчастіше використовуються. 6У другому розділі проведено обґрунтування вибору компонентів,технологій і архітектури розроблюваної системи. Визначено, чому саме ESP8622 є найбільш ефективною платформою для реалізації цього завдання. Побудовано логічну схему взаємодії всіх елементів, розглянуто мережеву взаємодію, а також обрано способи реалізації взаємодії з користувачем. Створено структуру мобільного інтерфейсу У третьому розділі реалізовано функціональну частину проєкту. Розроблено мобільний застосунок на Flutter, який підтримує авторизацію, перемикання стану замка. У четвертому розділі було протестована логіка схеми на базіESP8622(ESP32 відсутність підтримки плати потрібної плати). Реалізовано виконування команд /lock, /unlock, /status та продеманстровано відповідь платина данні команди. У результаті виконання дипломної роботи реалізовано роздріблену модель IoT- системи контролю замикання дверей. Система функціонує у віртуальному середовищі Wokwi. Мобільний застосунок повноцінно підтримуєл огіку користувача, а серверна частина —не може підтримувати комунікацію та обробку команд через обмеження середовища Wokwi. Створене рішення буде реалізовано тільки з наявністю фізичної моделі.
Keywords: типи електронних замків; забезпечення фізичної безпеки приміщень