Розроблення ПІД-регулятора температури теплообмінного апарату - Ратушний, О. В. (My University, 2023)
Об'єктом дослідження в даній роботі є теплообмінний апарат. Предмет дослідження – математична модель теплообмінного апарату як об’єкту автоматизації. Метою роботи є розроблення підходу для представлення властивостей теплообмінника у вигляді об’єкту автоматизації за допомогою лінійного диференціального рівняння. Розглянуто загальні відомості про процеси та конструкції теплообмінних апаратів. Розглянуто загальну інформацію про автоматизацію теплообмінних апаратів яка включає в себе використання різних систем управління та регулювання, які дозволяють забезпечити стабільну роботу та контроль температури, тиску та інших параметрів. Було розібрано будову та принцип дії а також які параметри необхідні ПІД-регуляторам, які дозволяють підтримувати стабільну температуру та інші параметри в межах заданих значень. Моделювання проведено в програмі SciLab. Проведені тестові випробування показали, що програма працює правильно і всі команди відпрацьовуються з очікуваним результатом.
Keywords: ПІД-регулятор; теплообмінний апарат; SciLab