Комп’ютерна система класифікації об’єктів на зображеннях з використанням штучних нейронних мереж - Стукота, О. В. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка комп’ютерної системи класифікації об’єктів на зображеннях з використанням Python. У ході виконання кваліфікаційної роботи розроблено застосунок, який характеризується модульною архітектурою, що складається з кількох взаємопов’язаних компонентів. Центральним елементом системи є клас AnimalRecognizer, який інкапсулює логіку обробки зображень та взаємодії з нейронною мережею. Цей компонент забезпечує попередню обробку завантажених зображень відповідно до вимог моделі MobileNetV2, включаючи масштабування до розміру 224×224 пікселі та нормалізацію значень пікселів. Важливою особливістю реалізації є система перекладу результатів розпізнавання на українську мову. Створено спеціалізований словник відповідностей між англійськими назвами з набору ImageNet та їх українськими еквівалентами, що забезпечує природність сприйняття результатів користувачами. Додатково імплементовано систему таксономічної класифікації, яка надає інформацію про приналежність розпізнаних організмів до відповідних біологічних родин.
Computer System for Object Classification in Images Using Artificial Neural Networks
Keywords: розпізнавання зображень; глибоке навчання; біорізноманіття; класифікація зображень; ідентифікація видів; таксономія