Податкові пільги як різновид податково-правових стимулів - Шаптала, Є. Ю. (Право, 2018)
Стаття присвячена дослідженню податкових пільг та виокремленню їх сутнісних ознак. На підставі аналізу податкового законодавства деяких пострадянських країн (Білорусь, Казахстан, Молдова, Російська Федерація) констатовано відсутність одностайного підходу до визначення категорії «податкові пільги» та встановлення їх видів. Аргументовано недоцільність характеристики податкових пільг як переваг, що надаються окремим категоріям платників порівняно з іншими, оскільки такий підхід призведе до порушення принципу рівності платників податків перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації. // The article is devoted to the study of tax benefits and highlighting their essential features. Based on the analysis of the tax legislation of some post-Soviet countries (Belarus, Kazakhstan, Moldova, the Russian Federation), there is a lack of a unanimous approach to defining the category of "tax benefits" and establishing their types. It is argued that it is inexpedient to characterize tax benefits as advantages provided to certain categories of taxpayers compared to others, as such an approach would lead to a violation of the principle of equality of taxpayers before the law, to prevent any manifestations of tax discrimination.
Keywords: правові стимули; податкові пільги; принципи податкового законодавства; рівність платників податків; розстрочення (відстрочення) податкового боргу; legal incentives; tax benefits; principles of tax legislation; equality of taxpayers; installment (deferral) of tax debt