Дослідження методів розпізнавання зображень для ідентифікації та класифікації рослин - Кошиль, Д. В. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є системи розпізнавання зображень для ідентифікації та класифікації рослин у реальних умовах. Метою роботи є створення автоматизованої системи, яка дозволяє визначати вид рослини за зображенням її частин з використанням сучасних методів машинного навчання. Методами розробки та проектування є застосування згорткових нейронних мереж (CNN), алгоритмів сегментації та текстурного аналізу, інтеграція мобільного додатка з використанням камер смартфонів для збору зображень, а також створення баз даних навчальних зображень. У результаті виконання дослідження розроблено базову архітектуру системи розпізнавання, яка включає модуль попередньої обробки зображень, компонент глибокого навчання для класифікації рослин, а також користувацький інтерфейс для відображення результатів ідентифікації. Створена система має потенціал для подальшого використання в агрономії, ботаніці та освітніх цілях для підвищення ефективності вивчення та збереження рослинного світу.
Keywords: текстурний аналіз; ідентифікація рослин; класифікація рослин; сегментація