Аналіз приймальної системи резонансного лідару - Калашник, В. М. (My University, 2020)
В роботі аналізуються можливості зондування верхньої атмосфери резонансним лідаром та покращення відношення інформативного сигналу до шуму. Проведений огляд лідарних технологій, особливості побудови приймальних систем лідару та їх структурних схем. Проведено аналіз граничних можливостей спектральної селекції сигналу. Описується засіб захисту ФЕП від перевантажень за допомогою механічного обтюратору завдяки якому вдається запобігти попаданню потужного світлового сигналу лазера на катод ФЕП, як в момент випромінювання зондуючого сигналу, так в плині часу відповідного зондування висот 15-20 кілометрів. Робота присвячена спеціальним питанням дистанційного дослідження атмосфери за допомогою резонансного лідару на основі ефекту резонансної флуоресценції в парах натрію
Keywords: флуоресценція; лідар; розсіювання; лазер; зондування