Зниження рівня завад при тепловому неруйнівному контролі з урахуванням особливостей теплофізичних та морфологічних характеристик об’єктів - Стороженко, В. О.; Мягкий, О. В.; Орел, Р. П.; Мешков, С. М. (Видавничий дім "Патон", 2022)
Описано характерні для теплового неруйнівного контролю завади та перешкоди, що знижують достовірність отриманих результатів. Запропоновано методику їх зменшення, що складається з двох взаємозалежних етапів. Перший етап полягає у розрахунку і аналізу характеру та рівня очікуваного сигналу за розробленою теплофізичною моделлю на тлі експериментально отриманого рівня завад. За результатами аналізу розрахунків по теплофізичній моделі для обраних зразків найвпливовішою завадою виявилася неоднорідність випромінювальної здатності поверхні зразка. Зменшенню цієї завади присвячений другий етап обробки отриманих даних. Другий етап полягає в обробці термограм температурних полів і включає морфологічний аналіз стану поверхні, фільтрації та зменшення характерних завад та перешкод. Він розділений на чотири практичні процедури. Аналіз візуального зображення та отримання карти зон з різною випромінювальною здатністю поверхні зразка, аналіз термограми з оцінкою рівня дискретності термограми та положенням реперних точок на зображенні, згладжування термографічного зображення та виділення на термограмі зон з різною випромінювальною здатністю поверхні об’єкту контролю, після чого проходить фільтрація завади. Тому що на результати теплового контролю сильно впливає форма об'єкта, можливості та ефективність запропонованої методики проілюстрована на об'єкті циліндричної форми. Експериментально підтверджено, що для вибраного зразка рівень перешкод вдалося знизити до рівня впевненого виділення корисного сигналу на фоні завади.
Keywords: тепловий неруйнівний контроль; рівень корисного сигналу; структурні завади; теплофізична модель; обробка зображень; морфологічний аналіз