Особливості визначення фінансової стійкості страхових компаній в умовах реформування ринку фінансових послуг - Смоляк В. А. (My University, 2022)
В статті висвітлено сутність поняття фінансова стійкість страхо-вого ринку. Здійснено аналіз та оцінку стану фінансової стійкості страхового ринку України за період з IV кварталу 2020 року до ІІІ кварталу 2022 року. Встановлено висхідну тенденцію інтегрального показника фінансової стійкості страхового ринку України з проміжним зниженням рівня інтегрального показника уІ кварталі 2022 року. Така позитивна тенденція до покращення рівня фінансової стійкості страхового ринку України пов’язана зі зміною регулюючого органу влітку 2020 року. НБУ затвердив стратегію реформування страхового ринку України, основною метою якої є посилення вимог до достатності капіталу страховика, а також виведення з ринку страховиків, що не провадять жодної діяльності на ринку страхових послуг. За рахунок цих заходів відбулося суттєве покращення фінансової стійкості окремих страховиків та страхового ринку у цілому.
Keywords: фінансова стійкість; страхування; страховик; страховий ринок; інтегральна оцінка