Дослідження методів оптимізації трафіку між сервісами через використання системи gRPC у мікросервісній архітектурі - Лисяков, М. С. (My University, 2023)
Метою кваліфікаційної роботи є оцінка впливу на продуктивність сервісу використання фреймворку gRPC у порівнянні з REST API. Для досягнення поставленої мети було розглянуто теоретичні відмінності між двома підходами та побудовано тестову систему для отримання відносних показників продуктивності за допомогою навантажувального тестування. Отримані результати підтверджують результати аналогічних досліджень про перевагу gRPC, але відносні показники менше ніж в розглянутих дослідженнях. Також, в дослідженні було отримано тестовий сценарій за яким пропускна здатність REST була вище ніж gRPC.
Keywords: мікросервіс; взаємодія між процесами; ефективність мережевої комунікації