Розробка бібліотеки 3D-візуалізації на основі OpenGL - Бартновський, М. Д. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка кросплатформної бібліотеки для 3D-візуалізації з використанням OpenGL, що забезпечує базовий функціонал рендерингу, обробки вводу та можливість подальшого розширення. У ході виконання кваліфікаційної роботи було створено графічну бібліотеку на мові Java, що дозволяє виводити на екран прості тривимірні об’єкти, обробляти взаємодію з користувачем та гнучко змінювати сцену. У реалізації проєкту використовувались бібліотеки JOGL (для взаємодії з OpenGL), JOML (для математичних розрахунків) та JInput (для обробки користувацького вводу). Архітектура бібліотеки побудована на основі компонентного підходу, що забезпечує простоту масштабування та підтримку майбутніх доповнень. У роботі було враховано як функціональні, так і нефункціональні вимоги – продуктивність, кросплатформність (Windows/Linux), модульність і чистота коду. Отриманий результат є надійною основою для подальшого розвитку власного графічного рушія або як навчального інструменту для ознайомлення з принципами 3D-графіки.
Development of a 3D Visualization Library Based on OpenGL
Keywords: перспективна проекція; гарбаж-колектор; SOLID-принципи; кросплатформність; архітектура ECS; шаблони проєктування