Комп’ютерне моделювання та його роль у сучасному роботизованому виробництві - Кривчун, Р. В. (ХНУРЕ, 2025)
Стаття присвячена ролі та значенню комп'ютерного моделювання у процесі розробки сучасних роботизованих систем. Проаналізовано ключові переваги цього підходу, такі як зниження витрат і термінів розробки, та його основні недоліки, зокрема проблема "розриву між симуляцією та реальністю" (Sim-to-Real Gap). Надано класифікацію та огляд популярних програмних інструментів для 3D-моделювання та симуляції, включаючи CAD-системи, спеціалізовані симулятори (Gazebo, CoppeliaSim) та інтегровані фреймворки (ROS).
Keywords: робототехніка; симуляція; гнучкість