Оцінка галузевого розвитку України з використанням економетричних моделей аналізу - Любічева, О. І. (My University, 2019)
Об’єктом дослідження є регіональна соціально-економічна система України. Метою роботи є розробка моделі оцінки галузевого розвитку України за умов smart-спеціалізації. Розглянуто концепції регіонального розвитку, проаналізовано тенденції розвитку регіону через введення кластерів та визначено сучасні проблеми функціонування кластерів на території України. Здійснено економічну постановку задачі введення smart-спеціалізації на території України, проведено аналіз необхідних показників для розвитку регіонів України. Розроблена модель оцінки потенціалу регіонів за допомогою АВС-аналізу, кластерного аналізу і методу нечітких множин та здійснено чисельне розв’язання задачі. Зроблено висновки по пріоритетним галузям розвитку. Виділено підгалузі для оптимального розвитку України. Результати можуть бути впроваджені в практиці для поліпшення функціонування регіонів та галузей, а також для впровадження можливої кластерізації України.
Estimation of Ukraine Sectoral Development Using Econometric Analysis Models
Keywords: розвиток регіону; кластерізація; smart-спеціалізація; метод нечітких множин; АВС-аналіз; соціометрична матриця; region development; clustering; smart specialization; fuzzy sets method; ABC-analysis; sociometric matrix