Використання методів фотограмметрії для визначення типу перешкод мобільними роботами - Осипенко, А. П. (My University, 2022)
Мета дослідження – на прикладі реальних стереопар отримати числові характеристики відомих алгоритмів, які реалізують окремі етапи формування карти глибини, на основі отриманих даних синтезувати комбінований алгоритм який забезпечить високу точність побудови при невеликій обчислювальній складності. Методи дослідження – аналіз відомих алгоритмів, модельний експеримент, синтез комбінованого алгоритма, статистична обробка експериментальних даних. В роботі проведено аналітичний огляд методів побудови карти глибини по стереозображенню, досліджено відомі методи побудови карти глибини: методи ректифікації, методи пошуку пов'язаних точок, методи обробки карти глибини, синтезовано комбінований метод побудови карти глибини з підвищеною точністю, синтезований алгоритм реалізовано в середовищі MATLAB, проведено дослідження комбінованого методу з використанням тестових зображень.
Keywords: диспаратність; епіполярні лінії; карта глибини; обчислювальна складність; паралакс; ректифікація; стереопара