Автоматизовані диспенсери ліків: сучасний стан та напрямки розвитку - Єрофєєв, С. О. (ХНУРЕ, 2025)
У статті досліджується роль автоматизованих диспенсерів ліків як сучасного технологічного засобу для вирішення проблеми низької прихильності пацієнтів до призначеної терапії. Розглянуто поточний стан ринку цих пристроїв та їх ключові функціональні типи. Особливу увагу приділено аналізу технічних аспектів автоматизації процесу видачі ліків, включаючи використовувані мікроконтролерні системи, виконавчі механізми та елементи сенсорики. Висвітлено основні виклики та недоліки, властиві існуючим моделям диспенсерів. Окреслено перспективні напрямки розвитку технологій автоматизованої видачі ліків, що мають на меті подолання існуючих недоліків та подальше вдосконалення пристроїв задля підвищення ефективності лікування та покращення якості життя пацієнтів.
Keywords: автоматизований диспенсер ліків; прийом медикаментів; медичні технології; автоматизація дозування