Effective system of customs control as a component of anti-corruption management in the system of ensuring financial and economic security of Ukraine - Ostapenko, V. M.; Ivanova, D. S. (ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2022)
Митний контроль є значущим інструментом безпеки держави, у тому числі фінансово-економічної, який запобігає ввезенню заборонених товарів, продуктів чи речовин. Основна проблема – недосконалість митного законодавства, а також відсутність нормативної бази в частині митного контролю після випуску товару. Практичною новизною є виділення складових реформування митниці для подолання наявних проблем, серед яких: прийняття нових законодавчих актів; здійснення антикорупційних заходів; автоматизація митних процедур; впровадження системи «електронна митниця»; вдосконалення існуючої системи управління ризиками, а також надання користувачам актуальної інформації з питань митної справи. Крім того, актуальним залишається процес інтеграції до європейської митної системи, який має супроводжуватися відповідними змінами в чинному законодавстві, реорганізацією роботи митних органів та забезпеченням митниць необхідним технічним та кваліфікаційним оснащенням.
Keywords: митний контроль; законодавство