Загальні положення про захист немайнових прав учасників господарських товариств - Жорнокуй, В. Г. (Право, 2015)
У запропонованій до обговорення науковій статті автором зроблена спроба окреслити проблемні аспекти загальних положень про захист немайнових прав учасників господарських товариств. На підставі проведеного аналізу чинного законодавства та правової доктрини зроблено висновок про необхідність виокремлення загальних та спеціальних (корпоративних) способів захисту відповідних прав. Особливістю такого відокремлення є закріплення відповідних способів у різних джерелах правового регулювання. Зокрема, якщо перші мають міститися в Ц ивільному кодексі України, то другі – мають бути передбачені нормами спеціальних (корпоративних) нормативно-правових актів. // In the scientific aspect of the scientific aspects of the general provisions on the protection of non-property rights of participants in economic partnerships, the author proposed by the author. Based on the analysis of the current legislation and legal doctrine, a conclusion is drawn up on the need to distinguish general and special (corporate) ways to protect the rights. The peculiarity of such separation is to fix the appropriate methods in various sources of legal regulation. In particular, if the first ones should be contained in the Ivil Code of Ukraine, then the second ones should be provided for by the norms of special (corporate) normative legal acts.
Keywords: немайнові корпоративні права; учасники господарського товариства; акціонери; способи захисту; право на захист; non-property corporate rights; participants in the economic partnership; shareholders; methods of protection; right to protection