Особливості статистичної обробки даних засобами систем комп’ютерної математики - Мощенко, І. О.; Нікітенко, О. М.; Козлов, Ю. В.; Жарко, Ю. Г. (ХНУРЕ, 2021)
Проаналізовано процеси накопичення похибок під час проведення арифметичних операцій над статистичними даними, що отримані під час дослідження коливальних станів електровакуумних приладів зі схрещеними полями. Досліджено особливості статистичної обробки даних, що отримано в результаті експериментальних досліджень, за допомогою найбільш широко розповсюджених комп’ютерних математичних пакетів. Особливості обробки статистичних даних досліджено шляхом обробки вибірки з 80 значень частоти генерації магнетрону за допомогою популярних математичних пакетів Excel, Maple, Matlab та MathCad та порівняння отриманих результатів з розрахунками за теоретичними формулами. Результати розрахунків за допомогою усіх пакетів дають однакові результати для математичного сподівання, дисперсії та стандартного відхилення. Щодо коефіцієнтів асиметрії та ексцесу, то більшість результатів не збігаються. Аналіз результатів розрахунків показав, що відмінність отриманих значень коефіцієнтів асиметрії та ексцесу обумовлений різними визначеннями цих показників математичними пакетами Excel, Maple, Matlab та MathCad. Доведено, що в Microsoft Excel ми не можемо правильно побудувати гістограму без використання додаткових операцій, оскільки межі інтервалів обчислюються з помилками. Це призводить до неправильного визначення кількості елементів у цих інтервалах. Для того щоб вірно побудувати гістограму за допомогою пакету Excel, необхідно заздалегідь розрахувати межі інтервалів. Зроблено висновок, що перед використанням комп’ютерних математичних пакетів для обробки статистичних даних потрібно попередньо проаналізувати за якими формулами розраховані необхідні параметри та вжити відповідних заходів для усунення можливих розбіжностей з параметрами, розрахованими за теоретичними формулами.
Keywords: системи комп’ютерної математики; обробка даних; накопичення похибок; Excel; Matlab; Maple; MathCad