Розробка теоретичних основ автоматизованого проектування осей механізмів роботів - Яртемик, Є. А. (ХНУРЕ, 2021)
Виконано оглядовий аналіз існуючих традиційних загальних підходів щодо попереднього проектування деталей машин та механізмів роботів, а також розглянуті питання щодо доцільності впровадження їхнього автоматизованого проектування. Виконано аналіз умов експлуатації осей механізмів роботів та запропонована узагальнена схематизація осі у вигляді двоопорної балки, що згинається у двох взаємно ортогональних площинах, та дозволяє забезпечити зрозуміле введення вихідних даних та автоматизоване визначення реакцій опор осі, що є необхідним для її подальшого проектування. Одержані універсальні вирази для визначення реакцій опор осі, що необхідні для автоматизації її попереднього проектування.
Keywords: роботи; автоматизоване проектування; вісі механізмів роботів; схематизація