Дослідження методів програмної оптимізації завантаження сайтів на формування досвіду користувачів - Нуралієва, Л. М.; Назаров, О. С.; Назарова, Н. В. (ХНУРЕ, 2025)
Стаття присвячена аналізуметодів програмної оптимізаціїзавантаження вебсайтів з метою покращення досвіду користувачів. У рамках дослідження було проаналізовано сучасні технології, спрямовані на зменшення часу завантаження сторінки, серед яких —відкладене завантаження ресурсів (lazy loading), кешування, оптимізація запитів до бази даних, а також мініфікація та стискання статичних файлів. Увага приділялася не лише технічним аспектам підвищення продуктивності, а й принципам інклюзивності вебсайтів та формуванню доступності вебконтенту для людей з особливими потребами. Оцінювання ефективності впроваджених рішень здійснювалося за допомогою показників системи Web Vitals та інструменту Lighthouse, що дозволило комплексно оцінитияктехнічну продуктивність, так і користувацький досвід. Результати дослідження демонструють, що оптимізація швидкого завантаження без врахування критеріїв інклюзивного вебдизайну може призвести до втрати частини аудиторії, тоді як інтеграція практик доступності сприяє покращенню взаємодії всіх користувачів із сайтом, підвищенню SEO-показників та загальній ефективності цифрового продукту
Keywords: web vitals; web accessibility; оптимізація завантаження; кешування; lazy loading; lighthouse; ux; веброзробка; інклюзивність вебсайтів; load optimization; caching; lazylqading; lighthouse; web development; website inclusivity