Розроблення системи автоматизації обліку теплоспоживанням з використанням бази знань на виробничому підприємстві - Трифонов, О. М. (My University, 2025)
Мета роботи – підвищення точності вимірювань, оперативності аналізу та ефективності управлінських рішень на виробничому підприємстві з використанням бази знань. Об’єкт дослідження – процес автоматизації обліку теплоспоживання на виробничому підприємстві. Предмет дослідження – методи, алгоритми та засоби реалізації системи автоматизованого обліку теплоспоживання з використанням бази знань. У кваліфікаційній роботі проаналізовано сучасні підходи до вимірювання параметрів теплоносія, побудовано комплексну фізичну, гідравлічну, енергетичну, стохастичну та логіко-математичну моделі, що описують процеси теплообміну та формування похибок вимірювання. На основі сформованих моделей розроблено архітектуру автоматизованої системи, алгоритми збору, фільтрації та аналізу даних, а також модулі програмного забезпечення мовою Python. Проведено імітаційне моделювання, тестування і верифікацію системи, що підтвердили її здатність забезпечувати високу точність обліку теплової енергії, своєчасне виявлення аномальних режимів та підвищення енергоефективності підприємства. Запропонована автоматизована система може бути впроваджена у промислові теплові вузли для автоматизації обліку і моніторингу теплоспоживання в реальному часі.
Keywords: підвищення точності вимірювань; автоматизація обліку теплоспоживання; теплоспоживання на виробничому підприємстві; вимірювання параметрів теплоносія