Особливості застосування принципу гуманізму до жінок-працівниць - Данилов, М. О. (КНУ ім. Т. Г. Шевченка, 2021)
Стаття присвячена формуванню актуальної наукової думки про сучасний гуманістичний характер трудового права України в контексті регулювання праці жінок. Автором з’ясовуються об’єктивні передумови для поширення принципу гуманізму на регулювання праці жінок, а також окреслюється стан нормативного забезпечення поширення вказаного принципу на працю жінок. Окрема увага в статті приділяється з’ясуванню фактичних виявів гуманістичного характеру регулювання праці жінок, зокрема таким, як: заборона застосування праціжінок на окремих роботах і залучення до виконання окремих трудових функцій; обмеження праці жінок на роботах у нічний час; обов’язковість переведення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3років, на легшу роботу; обов’язок приєднання щорічної відпустки до відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами; обов’язок надання перерви для годування дитини. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження та окреслюються перспективи подальших досліджень в межах проблематики поширення принципу гуманізму на регулювання праці жінок. The article is devoted to the formation of an actual scientific thought about the modern humanistic nature of the labor law of Ukraine in the context of the regulation of women’s labor. The author clarifies the objective prerequisites for the extension of the principle of humanism to the regulation of women’s labor. The author also outlines the current state of regulatory and legal support for the humanization of women’s labor in Ukraine. Special attention is paid in the article to the clarification of the actual manifestations of the humanistic nature of the regulation of women’s labor, in particular, such as: the prohibition of the use of women’s labor in certain jobs, as well as the prohibition of involvement in the performance of certain labor functions; restriction of women’s work at night; mandatory transfer of pregnant women and women with children under the age of three to lighter work; the obligation to attach annual leave to leave in connection with pregnancy and childbirth; the obligation to provide a break for feeding the child. The conclusions to the article summarize the results of the study and outline the prospects for further research within the framework of the problems of extending the principle of humanism to the regulation of women’s labor.
Keywords: гуманізм; правове регулювання; праця жінок; принцип гуманізму; трудове право; трудові права жінок; humanism; labor law; legal regulation; principle of humanism; women’s labor rights; women’s labor