Особливість роботи суддів у сучасній правовій демократичній державі - Карпушова, О. В. (Гельветика, 2018)
У статті робиться спроба комплексно узагальнити та актуалізувати наявні наукові підходи до розуміння особливостей роботи суддів у сучасній правовій та демократичній державі на прикладі України, в якій об’єктивна соціально-правова значимість праці суддів останніми роками неприпустимим чином нівелюється, применшується. Автором наголошується на тому, що робота судді є безпосереднім відображенням його правового статусу, а саме статусу працівника, котрий правомочний здійснювати правосуддя у відповідності до принципу верховенства права та законності. З огляду на це, обґрунтовується позиція, згідно якої соціально-правова та юридична значимість роботи судді виявляється у наступному: вона є «індикатором», якісні характеристики якого дозволяють віднести державу, в якій виконує роботу суддя, до групи дійсно правових держав; робота суддів, яка спрямована на здійснення правосуддя, культивує справедливість і панування права у суспільстві; вона наближує усю систему публічної влади загалом до суспільства крізь призму правозастосування; вона сприяє якісному функціонуванню суду та судової системи, підвищує авторитет державних органів в очах громадян. У висновках узагальнюються результати дослідження. The article attempts to comprehensively generalize and update the existing scientific approaches to understanding the peculiarities of the work of judges in a modern legal and democratic state on the example of Ukraine, where the objective socio-legal significance of the work of judges in recent years has been unacceptably leveled and diminished. The author emphasizes that the work of a judge is a direct reflection of his legal status, namely the status of an employee who is authorized to administer justice in accordance with the principle of the rule of law and legality. Taking this into account, the position is justified, according to which the socio-legal and legal significance of the judge’s work is manifested in the following: it is an "indicator" of quality characteristics which can be attributed to the state in which does the work of a judge to do group legal States; the work of judges, which focuses on the administration of justice, cultivate justice and the rule of law in society; it brings the whole system of public power in General in society through the prism of law enforcement; it contributes to the qualitative functioning of the court and judicial system, promote the government credibility in the eyes of the citizens. The conclusions summarize the results of the study.
Peculiarity of judges’ work in a modern legal democratic state
Keywords: правовий статус судді; правосуддя; робота судді; суддя; трудова діяльність; трудові відносини; employment; judge; justice; labor relations; legal status of a judge; work of a judge