Спосіб дистанційного вимірювання вертикальної швидкості вітру радіоакустичним зондуванням атмосфери - Бабкін, С. І.; Карташов, В. М.; Толстих, Є. Г. (ХНУРЕ, 2015)
Винахід належить до радіолокаційної метеорології, а саме до радіоакустичних способів вимірювання метеорологічних величин атмосфери. Спосіб дистанційного вимірювання вертикальної швидкості вітру радіоакустичним зондуванням атмосфери полягає у тому, що випромінюють вертикально угору акустичний пакет з синусоїдальним заповненням, опромінюють акустичний пакет електромагнітними коливаннями з довжиною хвилі, удвоє більшою довжини хвилі синусоїдального заповнення акустичного пакету, приймають електромагнітні коливання, розсіяні акустичним пакетом, послідовно перемножують вихідний сигнал радіоприймача з сигналами генератора опорних сигналів, порівнюють поміж собою амплітуди вихідних сигналів корелятора та визначають максимальну із них.
Keywords: радіолокаційна метеорологія; атмосфера; електромагнітні коливання; корелятор