Моделі та методи проектування апаратного біт-потокового обчислювача ірраціональних функцій - Кузніченко, Т. Б. (My University, 2021)
В кваліфікаційній роботі спроектовано та досліджено апаратний біт- потоковий обчислювач ірраціональних функцій. Об'єктом дослідження є біт-потокові обчислювачі ірраціональних функцій. В процесі виконання роботи проаналізовано метод ступінчастої апроксимації функцій, на основі зворотних функцій, розроблено математичну модель біт-потокового обчислювача ірраціональних функцій, що є декомпозицією математичних моделей обчислювачів степеневих та лінійних функцій. Розроблено архітектуру досліджуваного пристрою на основі швидкодіючих конвеєрних структур, що є синтезом двох блоків: біт-потокового степеневого обчислювача та дільника чисел, побудованого на структурі обчислювача лінійних функцій. Розроблено апаратну реалізацію пристрою на основі кінцевого автомату, дано теоретичні розрахунки для виконання експериментального дослідження пристрою, отримано граф-схему алгоритму реалізації ірраціональної функції і граф переходів керуючого автомату обчислювача, розроблено HDL-моделі пристрою на основі автоматних шаблонів, виконано верифікацію отриманого рішення, синтез та імплементацію пристрою в ПЛІС Xilinx.
Keywords: бітовий потік даних; функціональне перетворення; біт–потоковий обчислювач; ірраціональна функція; конвеєрна архітектура; апроксимація; vhdl-модель; верифікація