Сегментація зображень методами кластерного аналізу - Гавриш, Д. С. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – особливості зорової системи людини та сегментація зображень. Мета роботи – дослідити механізми сприйняття кольору та зображень людиною, зокрема принцип трихроматичності, правила групування візуальних елементів за ґештальт-психологією та особливості сегментації зображень у контексті комп’ютерного зору. У ході роботи було проаналізовано принципи людського сприйняття кольору, розглянуто роль трихроматичності та колірних рецепторів, вивчено основні ґештальт-принципи групування візуальних елементів, а також ознайомлено з підходами до сегментації зображень як ключового етапу комп’ютерного аналізу зорової інформації.
Keywords: сегментація зображень; комп’ютерний зір; кластерний аналіз; обробка зображень; сприйняття кольору; трихроматизм; ґештальт-принцип