Управління стратегічним розвитком підприємств постачальників на енергетичному ринку України - Шведкий, В. А. (My University, 2024)
Лібералізація енергетичного ринку України відкрила нові можливості для розвитку бізнесу в сфері енергопостачання. Оскільки всі категорії споживачів мають право вільно обирати і змінювати продавців електроенергії та природного газу, покупець нарешті опинився в центрі уваги навіть природних монополістів. Для постачальників актуалізувалося питання про формування та підтримку конкурентних переваг. За роки існування відкритого ринку було випробувано агресивні цінові стратегії наступального типу, інноваційні стратегії, стратегії використання ресурсних переваг, а також відверто шахрайські стратегії імітаційно-паразитарного типу. Проте, як свідчить вітчизняний досвід, наявність у постачальника стратегії розвитку як усвідомленої концепції формування та підтримки конкурентних переваг – важлива, але не достатня умова ринкового успіху. Для того, щоб реалізувати стратегію, необхідно створити організаційно-економічні механізми, які будуть сприяти досягненню проголошених стратегічних цілей. При цьому слід врахувати не тільки ринкові сигнали, а й надскладне регуляторне середовище, яке постійно змінюється. Ефективне управління стратегічним розвитком важливе не тільки для окремого підприємства постачальника енергоресурсів, а й для ринку в цілому, оскільки є умовою підтримки конкуренції в сфері енергопостачання, запорукою підтримки суспільством реформ, що здійснюються в енергетичному секторі. Метою дисертаційної роботи є удосконалення управління стратегічним розвитком підприємств-постачальників на енергетичному ринку України.
Keywords: енергетика; енергетичний ринок; енергетичний сектор; енергоефективність; енергопостачання; організаційно-економічний механізм; підприємство-постачальник